METABOLİK SENDROM TANI KRİTERLERİ


Metabolik sendrom, abartılı insülin ile yağların karın bölgesinde depolanmasıyla oluşan bir sendromdur. Abartılı insülin, çabucak yağ depolamasını emrettiğinden, hemen en yakın yere, karın bölgesine yağ depolanır.

Klinikteki tanı kriterlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Bel çevresi: Erkeklerde 102>, kadınlarda 88>
  • Hipertansiyon: 120/80 mmHg`nin üzeri
  • Açlık Kan Glukozu: 100 mg/dL`nin üzeri
  • HDL Kolesterol: 35 mg/dL`nin altı
  • Trigliserit: 150 mg/dL`nin üzeri

MENAPOZ ÖNERİLERİ



•Sağlıklı beslenin.
•Günde en az yarım saat hızlı yürüyün.
•Bol bol taze sebze-meyve yiyin. Yeşil yapraklı sebzeler ve otlar kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından süt ve süt ürünlerinden çok daha üstündür.
•Günde en az 3-5 dk kadar kültür fizik hareketleri yapın.
•Yorgun düşüren hareketlerden kaçının. Egzersiz ağırlığını yavaş yavaş artırın.
•Yaz mevsiminde güneş ile arkadaş olun. D vitamini :)
•Bitkisel östrojen kullanın. (örn. keten tohumu)

C VİTAMİNİ VE KANSER İLİŞKİSİ





Kronik hastalarda düşük olan C vitamini seviyesi kanser hastalarında daha düşüktür. Kanser hücreleri C vitaminini tıpkı bir vantuz gibi içlerine çeker ve vücudun zaten az olan C vitamini depolarını iyice tüketirler.

Bu eylemin sebebi kanser hücrelerinin C vitaminini glukoz zannetmeleridir. Çünkü C vitamininin molekül yapısı glukoza çok benzer. Kanda çok yüksek miktarda askorbik asit varsa, kanserli dokuya geçen C vitamini miktarı da artar.
Ayrıca kemoterapi ve radyoterapi serbest radikalleri artırarak kanser hücrelerini tahrip ederler. C vitamini gibi antioksidanlar kanser hücrelerinin tahribatını engeller ve bu yüzden kanser tedavisi sırasında kullanılmamalıdır.


NE ZAMAN TARTILALIM?






Sabah aç karnına, tuvaletimizi yaptıktan sonra, olabilecek en ince kıyafetlerle ve haftanın belirlenmiş bir günü yapılan ölçüm en güvenilir olanıdır. 

Tabi ki önemli olan tartıda gördüğümüz sayı değil fakat aynı zamanda bu sayı ilerlememizi görmemize en yardımcı olan etken.

KURBAN BAYRAMINDA SAKLAMA VE BESLENME


•Kurban eti 12-24 saat buzdolabına koyulmadan dinlendirilir, ölüm sertliğini üzerinden atar ve et yumuşak hale gelir. Bu durum sindirime yardımcı olur, hazmı kolaylaştırır. 

•Etleri buzdolabında 1-2 hafta, derin dondurucuda 6-12 ay (ete ve derin dondurucuya göre uzunluk değişir) saklayabilirsiniz. Etleri derin dondurucu sonrası direkt sıcak hava ile karşılaştırmak mikrobiyolojik açıdan bozulmalara neden olabileceğinden önce buzdolabına alıp daha sonrasında oda sıcaklığına alınırsa, yavaş çözünme sağlığı korumaya yardımcıdır. Buzluktan çıkarılıp çözündürülmüş et üreyebilecek olan bakterilerin zehiri nedeniyle tekrar dondurulmamalı, tüketilmeli. 

•Her gün olduğu gibi bayram sabahlarında da dengeli ve besleyici bir kahvaltı yapılmalıdır. Kahvaltıda peynir, yumurta, C vitamini yönünden zengin olan domates, sivri biber, maydanoz, roka gibi sebzeler, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar ya da zeytin, kepekli veya tam buğday ekmek tüketilebilir. Klasik ve hafif bir kahvaltı tercih edilmelidir. Kurban Bayramı’na güvenerek kahvaltıda geleneksel et ve et ürünlerinden yapılmış kızartma, kavurma gibi yiyecekler tüketilmemelidir. 

•Kurban Bayramı’nın geleneksel yemeği haline gelen kavurma; tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklenmeden, kendi suyunda ve kısık ateşte pişirilmelidir.

•Kırmızı et, iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra; demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminlerini de içermektedir. Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamini içeren sebzelerin tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem besin çeşitliliğini sağlamakla birlikte, sebzelerde bulunan C vitaminin ve demirin emilimini artırır. ??

•Yorucu birkaç gün nedeniyle su içmeyi araya kaynatmıyoruz, unutmuyoruz.

1 2 3 4 

— ben kimim? —

Hakkımda

Lise yıllarımdan beri istediğim bu meslekte beslenme biliminin en temelinde olmanın beni daha da geliştireceğini düşünerek ilk olarak 2018 yılında Gıda Teknolojisi ardından 2020 yılında Beslenme ve Diyetetik okuyarak 2023 yılında mezun oldum.

Henüz beslenme listesi yazmayı bilmeden, öğreneceğim her kelimenin benim için bir şans olduğunu bilerek uzun bir süre özel bir klinikte gönüllü staj yaptım. Son sene var olan zorunlu stajlarımı devlet hastaneleri, huzur evi ve özel kliniklerde tamamladım.

Etik ilkelere ve ahlaki değerlerime sahip çıkarak, mesleğime ve vicdanıma ihanet etmediğimi bilerek öğrendiğim bilgileri danışanlarıma aktarmayı görev bildim.

Çalışma hayatıma bir devlet öğrenci yurdunun yemekhanesinde başladım. İlk kez çalışacak bir diyetisyen için zor, kısa ama gerçek bir tecrübeydi. İkinci çalışma yerim kurumsal bir şirketti. Kurumsal diyetisyenlik yaparak beslenme danışmanlığı verdim.

Şimdi ise beslenme bilgisi öğrenme yolundaki adımlarını benimle birlikte atmak isteyen danışanlarım için kendi kliniğimdeyim.

— sorusu olan? —

Diyet konusunda sormak istedikleriniz için bize ulaşabilirsiniz

0506 735 06 13