NEDEN KİLO ALIRIZ?


  • Uykusuzluk: Kan şekeri regülasyonu bozulur ve ertesi günü şeker düşme atakları ve iştahta artma gelişir. Ghrelin hormonunda artış, leptin hormonunda azalış meydana gelir. Kanda kortizol hormonu artar.

  • Yanlış Zamanda Yemek: Sabah saatlerinde metabolizma hızlı iken akşam yavaşlar. O yüzden akşam yemek yiyenlerde kilo alımı hızlı olur.

  • Bağırsak Mikrobiyota Saatinin Bozulması: İştah artışı ve metabolizma hızı, yağ depolanması gibi farklı mekanizmalara etki ederek obezitede önemli rol oynar. Ayrıca obez insanların bağırsaklarında firmicutes gibi zararlı mikropların sayısı fazladır.

  • Hareketsizlik: Kas liflerini aktif tutmaz, kas kütlenizi artırmazsanız tekrar kilo alırsınız. Kas zayıflığı varsa vücutta yağlanma artar.

  • Hızlı Yemek: Hızlı yemek yiyenlerde tokluk hissi oluşmaz. Doygunluk hissi sağlayanların hormonların salınması ve beyne iletilmesi 20 dakika sürer.

  • Beslenme Yanlışları: Az su içmek, porsiyonları büyük tutmak, paketlenmiş gıdaları tercih etmek, alkol kullanmak, büyük lokmalar halinde ve az çiğneyerek yemek, hazır yemek, tatlandırıcı kullanmak, öğün atlamak vb. gibi gibi beslenme yanlışları.

  • Hormon Hastalıkları: Hashimoto ve polikistik over hastalıkları kilo vermeyi zorlaştıran hastalıklardır.

  • İnsülin Direnci: İnsülin yüksekliğinin devamlı olması bizi hasta eder. İnsülin hormonunun devamlı artmasın sonuçta etki edememesine ve insülin direnci denilen durumun oluşmasına neden olur. İnsülin direnci arttıkça ve devamlı hale geldikçe kilo almaya başlarız.

  • Kronik Stres: Stres nedeniyle artan kronik kortizol yüksekliği insülin direncini artırdığı gibi biyolojik saatin bozulması da kilo alımını tetikler.

BALIK YAĞI/OMEGA-3 TABLETLERİ



Balık yağı (omega-3) tabletlerini kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? 

•İlk bakmamız gereken balıkyağının ne kadar aktif madde (EPA+DHA) içerdiğidir, örneğin 500 mg’lık kapsülün 100 mg’ının aktif olması ucuz olsa da düşük dozlu bir ürün olduğunun göstergesidir.

•Sıvı preparatlar kapsüllere oranla çok daha fazla aktif madde içerirler hem de daha ucuzdurlar.

•Balıkyağının ağır metal taramasından geçip geçmediği sorgulanmalıdır.

•Balıkyağı sıcak ve ışık gören yerlerde tutulmalıdır, opak şişelerde saklanmalı güneşe maruz bırakılmamalıdır.

ASPARTAM NEDİR?



En basit haliyle yapay kimyasal bir tatlandırıcıdır diyebiliriz. Şekerden 200 kat fazla tat verebilir bu nedenle de şeker yerine kullanılan tatlandırıcılardan biridir. Peki ya arka planda?

•Bir bavul aspartam bir kamyon şekerin tadına eşit tat veriyor. Bu da tadı en şekerli gelen tatlılardan bile daha tatlı olduğunu gösterir.

•Aspartamlı bir gıdayı alır almaz beyninize şeker geldi emri geliyor ve o da insülin salgılanmasına yol açıyor. Ortamda şeker olmadığı için insülin kanda açlık kan şekerini düşürüyor. Doğal olarak karnınız acıkıyor ve daha fazla yiyorsunuz.

•Bunun yanında uzun süreli kullanımlarda baş ağrısı, bulantı, uyuşukluk, yorgunluk, huzursuzluk, görme ve işitme kayıpları, çarpıntı, tat kaybı, korku atakları gibi ağır sonuçlar gözlemlenmiş.

Şeker evet zararlı, peki ya şeker yerine kullandıklarımız?

OTURARAK SU İÇMENİN FAYDALARI



Çocukluğumuzdan beri sürekli ‘oturarak iç suyu’ duyuyoruz, peki nedir bu cümlenin sebebi?

Ayakta duran bir insan eğer sıvı besin tüketirse doğrudan onikiparmak bağırsağına geçer. Eğer sıvı besin oturarak tüketilirse önce tüketilen besinler midede birikir sonra asitle karışarak mikropları ölür ve en son onikiparmak bağırsağına geçiş olur.

Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan, kolera da dahil birçok bulaşıcı hastalıktan korunmuş olur.

Ayrıca bu konuyla ilgili bir hadisi de şuraya iliştiriyorum;
“Eğer ayakta su içen kimse midesine verdiği zararı bilseydi içtiği suyu şüphesiz ki geri kusardı”

SODA MI? MADEN SUYU MU?




Soda, su ve sudan yapılan içeceklere üretim esnasında karbondioksit gazı basılmasıyla elde edilen ve tamamen yapay bir içecektir.

Maden suyu ise, içerdiği tüm mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yeraltındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkar yani tamamen doğaldır. Maden suyuna, mineralli su da denilebilir. Sindirimi kolaylaştırır.

Kronik böbrek yetmezliği olan hastalar fazla miktarda maden suyu tüketmemelidir çünkü mineral tuzları fonksiyonu bozulmuş böbreklere zarar verir.

Aynı zamanda kalsiyum, magnezyum gibi minerallerden zengin oluşu da kalp krizi ve damar sertliği gibi sağlık sorunlarına karşı koruyucu olabilmektedir.

1 2 3 4 

— ben kimim? —

Hakkımda

Lise yıllarımdan beri istediğim bu meslekte beslenme biliminin en temelinde olmanın beni daha da geliştireceğini düşünerek ilk olarak 2018 yılında Gıda Teknolojisi ardından 2020 yılında Beslenme ve Diyetetik okuyarak 2023 yılında mezun oldum.

Henüz beslenme listesi yazmayı bilmeden, öğreneceğim her kelimenin benim için bir şans olduğunu bilerek uzun bir süre özel bir klinikte gönüllü staj yaptım. Son sene var olan zorunlu stajlarımı devlet hastaneleri, huzur evi ve özel kliniklerde tamamladım.

Etik ilkelere ve ahlaki değerlerime sahip çıkarak, mesleğime ve vicdanıma ihanet etmediğimi bilerek öğrendiğim bilgileri danışanlarıma aktarmayı görev bildim.

Çalışma hayatıma bir devlet öğrenci yurdunun yemekhanesinde başladım. İlk kez çalışacak bir diyetisyen için zor, kısa ama gerçek bir tecrübeydi. İkinci çalışma yerim kurumsal bir şirketti. Kurumsal diyetisyenlik yaparak beslenme danışmanlığı verdim.

Şimdi ise beslenme bilgisi öğrenme yolundaki adımlarını benimle birlikte atmak isteyen danışanlarım için kendi kliniğimdeyim.

— sorusu olan? —

Diyet konusunda sormak istedikleriniz için bize ulaşabilirsiniz

0506 735 06 13